Hív a Dominikai Köztársaság!

Posted By : Gábor MÖHÖLY/ 77 0

Kristálytiszta víz és hófehér tengerpart

Itt mindig nyár van!

Posted By : Gábor MÖHÖLY/ 107 0

Stresszmentes és bámulatos

22 autóvezetési szokás, érdekesség a Dominikai Köztársaságban

Posted By : esther/ 299 0

22 autóvezetési szokás, érdekesség a Dominikai Köztársaságban. ?

 1. Dominikán a reflektoros jelzés az autóból nem azt jelenti, hogy elengednek -tehát elsőbbséget adnak- hanem azt, hogy JÖVÖK, VIGYÁZZ!
 2. Mindig legyen nálad készpénzben apró, hogy meghívhasd a rendőrt egy kólára.
 3. Igazoltatás során ne szólalj meg idegennyelven, csak azt ismételd, hogy turista, turista és nem beszélsz idegennyelvet.
 4. A biztonsági övre nagyon figyelnek és büntetnek miatta. ( csak a sofőrt nézik )
 5. Motorozáskor csak a sofőrnek kötelező a bukósisak. Figyelj, mert büntetnek miatta!
 6. Sebességet Santo Domingo és Boca Chica között, valamint Santo Domingo és Samana között szoktak mérni, én máshol még nem találkoztam velük.
 7. Több helyen az autópályán a belsősávban nagyobb a megengedett maximum km/ óra mint a külső sávban.
 8. Nem ismerik a jobbra tartást, ne villogj, ne dudálj, előzz jobbról.
 9. Itt nyugodtak az emberek, nem ordibálunk, nem mutogatunk, nem villogunk a másiknak, kikerülöd és nyugiban haladási van tovább.
 10. Amikor elözől “kötelező” dudálni egy kicsit, hogy figyelmeztesd a másik autót.
 11. Nincs 24 órás benzinkút (tényleg NINCS), szóval érdemes időben tankolnod.
 12. 12. 10% ( ami egyébként sem kevés ) a megengedett maximális véralkoholszint, de még nem hallottam és láttam szondáztatást. A dominikai nem is érti, hogy miért ne ihatna vezetés előtt vagy KÖZBEN egy sört. Igen, sokszor sörözve vezetnek.
 13. 13. Az útdíj csak készpénzben fizethető, 2.000-es címletet és a 100 dolláros címletet sem itt, sem máshol nem nagyon fogadnak el.
 14. A taxikban a bal oldali kilincset leszerelik, ne is keresd. Nem szállhatsz ki bal oldalon, mert elüthetnek.
 15. Nagyon kevés a dízel autó, sok kút nem is árul gázolajat.
 16. Kezd elterjedni az elektromos autózás, építik folyamatosan a töltőállomásokat a boltok elé.
 17. Az országban ingyenes a parkolás a közterületeken.
 18. Tilos telefonálni, írogatni vezetés közben. Ezt a szabályozást szinte senki sem veszi figyelembe.
 19. Ne lepődj meg, ha látsz egy autót aki lezárja az egész sávot, mert a sofőr éppen üzenetet pötyög, akár autópályán is.
 20. 20. Bármikor átfuthat előtted az autópályán csirke, ló, tehén, gyerek és sorolhatnám.
 21. Bármikor szembejöhet veled egy másik autó a leállósávban az autópályán.
 22. Az index egy ismeretlen fogalom. Amikor azt látod, hogy az előtted haladó autó sofőrje kidugja a kezét és integet, az nem azt jelenti, hogy tudsz előzni, hanem jelzi, hogy most kanyarodni fog.

A dominikai emberekről

Posted By : esther/ 211 0

A dominikai emberekről pár szó:

A dominikaiak nagyon hazaszeretőek és büszkék az országukra. A hagyománytisztelet fontos részét képezi az értékrendnek. Az emberek nagy jelentőséget tulajdonítanak az oktatásnak, az udvariasságnak és a társasági szokásoknak. A változásokat csak apró lépésenként fogadják el. Az emberek általában nagyon boldogok és könnyen barátkozóak, szeretnek jót nevetni és magukat jól érezni. Fontos számukra a barátság és a hűség mind a család mind a barátok felé. Nagyon segítőkészek, még akkor is, ha számukra kevésbé kényelmes dolgokba kell belemenniük és esetleg le kell térniük a megszokott útról. Elítélik az önzést és az erős individualizmust. A dominikaiakról sokszor gondolhatják a külföldiek, hogy épp veszekednek, mert elég hangosan beszélnek és hevesen gesztikulálnak. Aggodalomra azonban semmi ok, ez teljesen normális, része a szenvedélyes temperamentumuknak. A lakosság alapvetően több nép izgalmas keverékéből áll: európaiak, afrikaiak és őslakosok alkotják. 70 százalékuk mulatt, 15 százalékuk fekete, 10 százalékuk fehér és 5 százalékuk ázsiai. Az ország hivatalos vallása római katolikus. A katolikus vallás fontos szerepet játszik a társadalomban, az emberek többsége rendszeresen gyakorolja vallását és templomba jár. A vallás sokszor a családi életet is meghatározza, valamint sok az egyházi iskola is. Emellett vallásszabadság van, a különböző felekezetek templomai országszerte megtalálhatók.

A gazdag és a szegény rétegek között hatalmas a különbség, és a szegénységgel úton-útfélen találkozunk. Gyakran a gazdag emberek házai nagyon közel fekszenek a nyomornegyedekhez, ami az ellentétet még szembetűnőbbé teszi. Ez a mi szemünknek furcsa lehet, azonban ehhez Dominikán hozzá kell szokni. Szerencsére nincs semmifajta diszkrimináció azzal kapcsolatban, hogy ki melyik társadalmi osztályhoz tartozik, az emberek ettől teljesen függetlenül járnak ugyanabba a templomba, iskolába és szórakozóhelyre. Az USA hatása a Dominikai Köztársaságra kézzel fogható: amerikai éttermek, üzletek, zene, öltözködés, tévéadás, filmek stb. árasztják el az országot, főleg a nagyvárosokban (Santo Domingo, Santiago) és a fiatalok körében.

A piac

Posted By : esther/ 295 0

A következő pár képen bemutatunk nektek egy piacot a Dominikai Köztársaságban. Mint minden országban, itt is számtalan lehetőség van a bevásárlásra a piactól kezdve a kisbolton át a nagy szupermarketig. Számomra a piac meg a kisbolt (Colmado) az izgalmasabb. Egy szupermarketben, ugyanúgy, mint a világ sok más országában, bőséges a kínálat, mindenféle helyi és nemzetközi termékeket találni. Talán emiatt is kevésbé érdekes egy ilyen, összehasonlítva a Colmadoval, ahol mindenből lehet gyakorlatilag bármilyen tételben vásárolni és házhozszállítást is kérni. Ezek a boltok pár száz méterenként vannak, így a motoros házhozszállítás fillérekbe kerül, hiszen nem kell messzire vinni és nyugodtan kérhetünk két tojást, 1 dl. olajat, esetleg fél hagymát is. Az éléskamrák eléggé ritkák a házakban, így inkább naponta tízszer is a Colmadoban vannak.

Számomra az igazán izgalmasak a piacok. Frissen, a vásárló előtt vágott háziszárnyas, zöldség, gyümölcs, kínai gumicsizma, felvágott, de még gyógyszer is kapható. Az egész egy színes és változatos kavalkád, emberek, állatok, ízek, történetek, illatok sajátos keveredése. Egy igazán izgalmas, érdekes helyszín, ahová, ha szeretnéd, velünk eljuthatsz!

 

Tudnivalók a dominikai utazás előtt

Posted By : esther/ 252 0

Utazás előtt ajánlatos a fontos dokumentumokról egy másolatot készíteni, még jobb fóliával lezárni, s az iratoktól elkülönítve tartani az utazás során.

Dominikai beutazási feltételek

Az útlevélnek a kiutazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

Védőoltás nem szükséges a beutazáshoz.

A pénzmosás megelőzéséről szóló törvény szerint bejelentési kötelezettség van a 10.000 – US dollárt vagy ezt meghaladó készpénzre a beutazóknál és a kiutazóknál. Egy vámáru-nyilatkozatot kell kitöltenie minden utazónak az érkezéskor és a vámhatóság dolgozóinak átadni. Itt kell feltüntetni a készpénz összegét. A jogsértés büntetendő.

 

Az eddigi papíralapú ki és beléptetési nyilatkozatot váltja a digitális űrlap.

2021.01.01. napjától az eddig a repülőgépen, reptéren kitöltött papírokat nem fogadják el, kizárólag a digitálist‼️

https://eticket.migracion.gob.do/Auth/TravelLogin

A kitöltésében szívesen segítünk‼️

​Hosszabb távú tartózkodásra a tartózkodási engedélyt, a “residencia”-t kell megkérvényezni.

Beutazás, vízum

Magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra – 30 napot meg nem haladó tartózkodás esetén – a Dominikai Köztársaságba való belépéshez.

 1. április 25-től a turista kártyát minden repülőjegy tartalmazza, amit a Dominikai Köztársaságon kívül állítottak ki, így már nem szükséges a turista kártya vétele a légi úton érkezőknek.

A tartózkodási idő (a repülőjegybe beépített turista kártya) 30 napig érvényes, meghosszabbítható a Migrációs Minisztérium hivatalában (Ministerio de Migración/Dirección General de Migración) max 120 napra.

​Lehetőség van turista vízum váltására is, ami 60 napig érvényes. Egy vagy több beutazásra jogosít. A világ minden polgára kérelmezheti a turista vízumot a Dominikai Köztársaságba a dominikai konzuli hivatalokban.

Egy „árvaház” mindennapjai

Posted By : esther/ 254 0

Egy „árvaház” mindennapjai

 

Sajnos, árva gyerekek a világ minden táján vannak, ez alól a Dominikai Köztársaság sem kivétel. Az itt látható képeket egy intézményben készítettem. Amit ezekről a gyerekekről tudni kell, hogy nem mind olyanok, akiket elhagytak, vagy nem élnek a szüleik. Vannak közöttük nagyon szűkös anyagi keretek között élők is, akiket a szüleik napközben ide hoznak óvodába. Egyik képen egy ilyen nő látható, aki az ablakon keresztül nézi, hogy mit csinál bent a gyereke. Igen, sokaknak első látásra fura lehet, hogy egy tanteremben vannak a különböző korosztályok, a tábla mellett a sarokban főznek nekik, miközben a „tanterem” hűs padlóján békésen szunyókál egy kutya is. De higgyétek el, bármilyen fura is, itt mégis vigyáznak rájuk – a nagyobbak már beszállnak a gondozók mellé és a kicsit gondját viselik – és egy alapszintű oktatást is kapnak. Ezt az intézményt, egy kirándulásokat szervező cég működteti, és ehhez a működtetéshez ti is hozzájárulhattok. Amennyiben bizonyos kirándulásokra befizettek, azzal ti is támogatjátok az intézményt. Ha nem tudtok választani a sok lehetőség közül, szívesen ismernétek meg az országot, de segítenétek is másokon, hozzánk fordulhattok bizalommal, biztosan tudunk megfelelő kirándulást ajánlani!

 

ELHELYEZKEDÉS ÉS IDŐELTOLÓDÁS

Posted By : esther/ 195 0

ELHELYEZKEDÉS ÉS IDŐELTOLÓDÁS

A Nagy Antillák szigetcsoport részét képező Hispaniola sziget keleti felén elterülő, független állam. Szárazföldön, keletre Haitival határos. Tengeren nyugatra Puerto Rico-val szomszédos.

 

Téli időszámítás: – 5 óra

Nyári időszámítás: – 6 óra

 

Mikor utazzunk Dominikára?

Az utazásra Dominikai Köztársaság időjárása az év bármely szakában megfelelő. A levegő hőmérséklete és a tenger hőmérséklete az országban egész évben alkalmas a fürdőzésre. Így a nyaralást a Dominikai Köztársaságban minden hónapban, élvezheti a idelátogató.

A Dominikai Köztársaság területén egész évben nyárias időjárás uralkodik. A trópusi klíma télen 26-28°C-ot, nyáron 33-35°C-ot eredményez. Év közben két esős évszakra is sor kerül, az első májustól júniusig, a második októbertől novemberig tart. Ezért érdemes átgondolni, melyik hónapra tervezzük a kirándulást. Augusztusban és szeptemberben hurrikánok is előfordulhatnak. Ettől azonban nem kell tartanunk, az esetleges szélviharokat napokkal előre jelzik és minden szállodában fel vannak rá készülve. A legszárazabb terület az ország délnyugati része, a legtöbb csapadékra a Samana-félszigeten lehet számítani. A trópusi klíma meghatározó jelensége a passzátszél, ami az Atlanti-óceán felől fúj.

friss gyümölcs

Posted By : esther/ 215 0

Dominikán így tudod megvenni a legfrissebb gyümölcsöt, a legolcsóbban. Kérésedre megpucolják, tálba vágják és mézzel öntik le.

 

HOTEL KALAUZ

Posted By : esther/ 429 0

Mivel sokan kérdeztek szállodákról, főleg privátban, úgy döntöttünk, hogy összeállítunk nektek egy kis szállodai toplistát. Előtte viszont pár infó arról, hogy milyen „jogon” mondok én bármilyen véleményt a szállodákról, valamint, hogy milyen kritériumok alapján rangsorolom a szállodákat?

A kérdés első részére a válaszom az, hogy sok évi idegenvezetés után, az elmúlt4 évben szállodákat ellenőriztem Thaiföldtől Afrikán, Európán át Mexikóig elég sok országban. Mielőtt elkezdtem volna ezt a posztot írni, összeszámoltam, hogy hány szállodában jártam ez idő alatt és az eredmény engem is meglepett, ugyanis több mint 1200. 

A kérdés második fele egy kicsit bonyolultabb, hiszen simán benne van a pakliban, hogy az a szálloda, ami nekem tetszett, onnan ti fejvesztve menekülnétek. Ezért is gondoltam, hogy pár szóban kifejtem ezt is. Mindenekelőtt én nem igazán rajongom a nagy monstrum szállodákért. Ami kicsi, hangulatos kertje van, az máris szimpatikusabb. Más, ami nagyon fontos számomra a személyzet, beleértve az igazgatótól a takarítóig mindenkit hozzáállása. Ellenőrként sok színfal mögé láttam be, sok hibát tártam fel. Sosem számítottam arra, hogy egy szálloda, amit naponta x ember használ tökéletes legyen. De, azt elvártam, hogy ha hibát találtam, rövid időn belül kijavítsák. Ha hetekig semmi sem történt, de az igazgató annál lelkesebben hazudott arról, hogy miért nincs előrelépés, akkor ezzel szembesítettem. Így esett meg például az, hogy a biztonságiakkal kikísértetett a szállodából. Igaz, ez Egyiptomban volt, az meg nem tartozik most ide. Ezeken kívül a tisztaság, az étel íze és minősége, valamint a balesetveszélyes hibák megléte, amikre nagyon figyelek.

Tehát, vissza a Dominikai Köztársaságba, ahol 94 szállodát ellenőriztem rendszeresen, több éven át, az ország egész területén. Nem fogom most az összeset rangsorolni, de néhány nagyon pozitív vagy negatív tartományba kilógót mindenképp fogok írni, valamint összeállítottam egy saját top 5 listát is.

Ha már kinézted magadnak valamelyiket, de nem találod az én felsorolásomban, nyugodtan írjál, kérdezz rá és legjobb tudásom szerint megválaszolom.

Dominika legjobb szállodái

Számomra az egyik legjobb és ezáltal a top 5 első helyezettje:

 1. SENSATORI PUNTA CANA

Amint kilépünk a recepció épületéből, ami tulajdonképpen egy bejárat, máris egy tágas kertben vagyunk, sok pálmafával, különféle éttermekkel, cukrászdával, kávézóval körbevéve. A szálloda nagyobb területen helyezkedik el, így telt házas üzemelés során is találunk csendesebb zugokat, több mint 20 kül- és beltéri medence közül válogathat az, aki nem tud úszni és emiatt nem menne az óceánba. Az ételek finomak és minőségibb alapanyagokat használnak, sok már szállodával összehasonlítva, valamint több étterem is van, így nem kell sorban állni fő ételidőkben. És ami nagyon nem elhanyagolandó tény, jó minőségű és igazi olasz eszpresszót tudnak főzni. Ez elég nagy ritkaság a dominikai szállodákban, hiszen ott a legtöbb vendég az egyesült államokból van és ők másféle löttyöt kávét isznak.

 1. CATALONIA GRAN DOMINICUS

Az ezzel a cikkel feltöltött képek között megtaláljátok, a recepciós pult előtt állva, kifele fotóztam. Talán az a kép önmagában elmondja, hogy milyen a szálloda felépítése. Gyakorlatilag egy nagy kertben van a szálloda amelyik ez esetben több épületet jelent. Sok zöld, madárcsicsergés, csend, mindez a Karib tenger partján. Egyetlen hátránya talán, hogy sok olasz vendégük szokott lenni, akik nem a legcsendesebbek

 1. HILTON LA ROMANA

Ami ebben a szállodában abszolút tetszett, pedig több egymás utáni évben is visszamentem és mindig ugyanazt tapasztaltam, az a személyzet hozzáállása. Nincs szálloda hibák nélkül, vagy olyan, ahol minden utas elégedett. De olyant, ahol azonnal ennyire megpróbáljanak mindent megtenni azért, hogy mindenki elégedett legyen, ha bárki a recepcióhoz ment egy problémával, mint itt, tényleg ritkán láttam. A kávé és sütemény kínálatuk a recepcióhoz közeli kávézóban meg egyenesen mennyei.

 1. HIDEAWAY, ROYALTON BAVARO, ROYALTON PUNTA CANA

Amiért itt több név van egy kalap alá véve, azért van, mert ezek a szállodák ugyanahhoz a cégcsoporthoz tartoznak és ugyanazon a területen találhatóak. Külön épületek, de másképpen nincsenek elválasztva, így bármilyen színű karszalagunk is van, szinte mindenhová bemehetünk. A külön egyik vagy másik szálloda utasainak fenntartott étterem/kávézó a kivétel ez alól. Több étterem, bár, medence, így gyakorlatilag sehol sem igazán kell sorba állnunk. Ha egy szállodában nem is vacsorára, amikor jobb a kínálat, hanem ebédre 6 különböző állat húsából választhatunk, amit ott előttünk frissen sütnek, az nagyon nem lehet rossz. Az all inclusive ellátást választóknak pedig nagy előny, hogy olyan termékek, mint pl. jobb minőségű jégkrém, lazacos szendvics, minőségi kávé, amiket nem minden szálloda kínál korlátlanul, itt elérhetőek. 

 1. HARD ROCK PUNTA CANA

Ez a szálloda olyan szempontból nem illik bele a képbe, hogy iszonyatosan nagy, gyakorlatilag egy kisebb falu. Nem egy nagy épületből áll, ezért kevésbé tűnik fel a mérete. Ezáltal rengeteg ember van körülöttünk, ami van, akit zavar, ugyanakkor mivel nagy területen fekszik, így mégsem annyira jellemző a tömegnyomor a szállodán belül. Ami mindenképp mellette szól, a színvonal minősége, valamint a rengeteg szórakozási lehetőség a szállodán belül. Olyanoknak, akik egy hétig ki sem mozdulnának a szállodából, vagy egész nyaralásuk alatt sok, zenészhez köthető relikviát néznének végig, ideális választás.

Néhány negatív példa a dominikai szállodák közül

Még mielőtt egyetlen szállod nevet is leírnék, teljes mértékben elfogadom, hogy sokan vannak, akik ezek szállodák valamelyikében jól érezték magukat. Ami miatt nálam a negatív tartományba kerültek, annak a színfalak mögött tapasztalt vezetői hozzáállás, nemtörődömség, esetleg balesetveszélyes berendezések, nem minőségi étel volt az oka.

BE LIVE PUNTA CANA – jajj, borsódzott már a végén mindenem attól a szállodától. Tipikus tömegturizmus, maguktól semmit sem vesznek észre, egy törött lámpaburát jeleztem, 2 hét múlva még mindig úgy volt. Életveszélyes medencék, lépcsők (igen, itt egészen konkrétan életet is mentettem, mert medence elszívója túl erős volt, odakapott egy gyereket. Megúszta, pillanatokig volt csak a víz alatt, elég is ennyi erről a témáról), sokat ígérgető, semmit sem csináló igazgató, nem képzett személyzet. A feltöltött képek között találtok egy fotót, amin egy víz alatti luk van. Átmérője akkora, hogy öklöm befért, a rács, aminek takarnia kellett volna nem volt odacsavarozva, a lukban olyan erős vákuum, ami egy 12 éves gyereket odaszívott. Brrrr, semmi porcikám nem kívánja azt a szállodát és ha ti bármelyik szállodában ilyent találtok, azonnal jelezzétek a recepción. Tényleg életet menthettek ezzel!

BREATHLESS PUNTA CANA – alapvetően luxus is lehetne és első látásra annak is tűnik. Sajnos a személyzetet nemigazán becsülik meg, nem is képzettek, gyakran cserélődnek, ami a minőség rovására megy. Délelőtt 10 órakor, amikor már nehezen lehet azzal magyarázni, hogy az éjszakai „buli” nyomait még nem tudták eltüntetni, mert korán van, úgy, hogy tudták, hogy jövök, az egyik olyan jakuzziban és körülötte, amit bárki használhat, a következőket találtam: használt óvszerek és csomagolásaik, törött és ép poharak, pezsgősüvegek (bocs, erről nem feltétlenül gondoltam, hogy képet kellene feltöltenem). Nem, köszönöm, nem akarok még egy esélyt adni nekik, ennyi nekem épp elég volt.

RIU BAMBU, NAIBOA, stb – több Riu szálloda van egy hatalmas területen belül, csúszdapark, temérdek medence, óceán part, boltok, éttermek, minden „mi szem s szájnak ingere”. Ételeik alapanyaga nem mindig kielégítő minőségű. Bőven van minden, csak épp néha a mennyiség a minőség rovására megy.

Meglepetés

Végére hagytam egy nagyon kellemes meglepetést, a SECRETS CAP CANA szállodát. Tiszta, rendezett szobák, környezet, segítőkész személyzet, medencés lakosztályok, finom ételek, óceánpart…Mi kellhet még egy szállodától?

Amint azt az elején is írtam, ha bármi olyan szállodát kinéztetek már amelyik nem szerepel ebben a rövid felsorolásban, nyugodtan kérdezzetek, igyekszem amennyire csak tudok minden kérdésre kielégítő választ adni

A képen a következők lehetnek: növény

A képen a következők lehetnek: fa és túra/szabadtéri