02

júl
2020

HOTEL KALAUZ

Posted By : esther/ 430 0

Mivel sokan kérdeztek szállodákról, főleg privátban, úgy döntöttünk, hogy összeállítunk nektek egy kis szállodai toplistát. Előtte viszont pár infó arról, hogy milyen „jogon” mondok én bármilyen véleményt a szállodákról, valamint, hogy milyen kritériumok alapján rangsorolom a szállodákat?

A kérdés első részére a válaszom az, hogy sok évi idegenvezetés után, az elmúlt4 évben szállodákat ellenőriztem Thaiföldtől Afrikán, Európán át Mexikóig elég sok országban. Mielőtt elkezdtem volna ezt a posztot írni, összeszámoltam, hogy hány szállodában jártam ez idő alatt és az eredmény engem is meglepett, ugyanis több mint 1200. 

A kérdés második fele egy kicsit bonyolultabb, hiszen simán benne van a pakliban, hogy az a szálloda, ami nekem tetszett, onnan ti fejvesztve menekülnétek. Ezért is gondoltam, hogy pár szóban kifejtem ezt is. Mindenekelőtt én nem igazán rajongom a nagy monstrum szállodákért. Ami kicsi, hangulatos kertje van, az máris szimpatikusabb. Más, ami nagyon fontos számomra a személyzet, beleértve az igazgatótól a takarítóig mindenkit hozzáállása. Ellenőrként sok színfal mögé láttam be, sok hibát tártam fel. Sosem számítottam arra, hogy egy szálloda, amit naponta x ember használ tökéletes legyen. De, azt elvártam, hogy ha hibát találtam, rövid időn belül kijavítsák. Ha hetekig semmi sem történt, de az igazgató annál lelkesebben hazudott arról, hogy miért nincs előrelépés, akkor ezzel szembesítettem. Így esett meg például az, hogy a biztonságiakkal kikísértetett a szállodából. Igaz, ez Egyiptomban volt, az meg nem tartozik most ide. Ezeken kívül a tisztaság, az étel íze és minősége, valamint a balesetveszélyes hibák megléte, amikre nagyon figyelek.

Tehát, vissza a Dominikai Köztársaságba, ahol 94 szállodát ellenőriztem rendszeresen, több éven át, az ország egész területén. Nem fogom most az összeset rangsorolni, de néhány nagyon pozitív vagy negatív tartományba kilógót mindenképp fogok írni, valamint összeállítottam egy saját top 5 listát is.

Ha már kinézted magadnak valamelyiket, de nem találod az én felsorolásomban, nyugodtan írjál, kérdezz rá és legjobb tudásom szerint megválaszolom.

Dominika legjobb szállodái

Számomra az egyik legjobb és ezáltal a top 5 első helyezettje:

  1. SENSATORI PUNTA CANA

Amint kilépünk a recepció épületéből, ami tulajdonképpen egy bejárat, máris egy tágas kertben vagyunk, sok pálmafával, különféle éttermekkel, cukrászdával, kávézóval körbevéve. A szálloda nagyobb területen helyezkedik el, így telt házas üzemelés során is találunk csendesebb zugokat, több mint 20 kül- és beltéri medence közül válogathat az, aki nem tud úszni és emiatt nem menne az óceánba. Az ételek finomak és minőségibb alapanyagokat használnak, sok már szállodával összehasonlítva, valamint több étterem is van, így nem kell sorban állni fő ételidőkben. És ami nagyon nem elhanyagolandó tény, jó minőségű és igazi olasz eszpresszót tudnak főzni. Ez elég nagy ritkaság a dominikai szállodákban, hiszen ott a legtöbb vendég az egyesült államokból van és ők másféle löttyöt kávét isznak.

  1. CATALONIA GRAN DOMINICUS

Az ezzel a cikkel feltöltött képek között megtaláljátok, a recepciós pult előtt állva, kifele fotóztam. Talán az a kép önmagában elmondja, hogy milyen a szálloda felépítése. Gyakorlatilag egy nagy kertben van a szálloda amelyik ez esetben több épületet jelent. Sok zöld, madárcsicsergés, csend, mindez a Karib tenger partján. Egyetlen hátránya talán, hogy sok olasz vendégük szokott lenni, akik nem a legcsendesebbek

  1. HILTON LA ROMANA

Ami ebben a szállodában abszolút tetszett, pedig több egymás utáni évben is visszamentem és mindig ugyanazt tapasztaltam, az a személyzet hozzáállása. Nincs szálloda hibák nélkül, vagy olyan, ahol minden utas elégedett. De olyant, ahol azonnal ennyire megpróbáljanak mindent megtenni azért, hogy mindenki elégedett legyen, ha bárki a recepcióhoz ment egy problémával, mint itt, tényleg ritkán láttam. A kávé és sütemény kínálatuk a recepcióhoz közeli kávézóban meg egyenesen mennyei.

  1. HIDEAWAY, ROYALTON BAVARO, ROYALTON PUNTA CANA

Amiért itt több név van egy kalap alá véve, azért van, mert ezek a szállodák ugyanahhoz a cégcsoporthoz tartoznak és ugyanazon a területen találhatóak. Külön épületek, de másképpen nincsenek elválasztva, így bármilyen színű karszalagunk is van, szinte mindenhová bemehetünk. A külön egyik vagy másik szálloda utasainak fenntartott étterem/kávézó a kivétel ez alól. Több étterem, bár, medence, így gyakorlatilag sehol sem igazán kell sorba állnunk. Ha egy szállodában nem is vacsorára, amikor jobb a kínálat, hanem ebédre 6 különböző állat húsából választhatunk, amit ott előttünk frissen sütnek, az nagyon nem lehet rossz. Az all inclusive ellátást választóknak pedig nagy előny, hogy olyan termékek, mint pl. jobb minőségű jégkrém, lazacos szendvics, minőségi kávé, amiket nem minden szálloda kínál korlátlanul, itt elérhetőek. 

  1. HARD ROCK PUNTA CANA

Ez a szálloda olyan szempontból nem illik bele a képbe, hogy iszonyatosan nagy, gyakorlatilag egy kisebb falu. Nem egy nagy épületből áll, ezért kevésbé tűnik fel a mérete. Ezáltal rengeteg ember van körülöttünk, ami van, akit zavar, ugyanakkor mivel nagy területen fekszik, így mégsem annyira jellemző a tömegnyomor a szállodán belül. Ami mindenképp mellette szól, a színvonal minősége, valamint a rengeteg szórakozási lehetőség a szállodán belül. Olyanoknak, akik egy hétig ki sem mozdulnának a szállodából, vagy egész nyaralásuk alatt sok, zenészhez köthető relikviát néznének végig, ideális választás.

Néhány negatív példa a dominikai szállodák közül

Még mielőtt egyetlen szállod nevet is leírnék, teljes mértékben elfogadom, hogy sokan vannak, akik ezek szállodák valamelyikében jól érezték magukat. Ami miatt nálam a negatív tartományba kerültek, annak a színfalak mögött tapasztalt vezetői hozzáállás, nemtörődömség, esetleg balesetveszélyes berendezések, nem minőségi étel volt az oka.

BE LIVE PUNTA CANA – jajj, borsódzott már a végén mindenem attól a szállodától. Tipikus tömegturizmus, maguktól semmit sem vesznek észre, egy törött lámpaburát jeleztem, 2 hét múlva még mindig úgy volt. Életveszélyes medencék, lépcsők (igen, itt egészen konkrétan életet is mentettem, mert medence elszívója túl erős volt, odakapott egy gyereket. Megúszta, pillanatokig volt csak a víz alatt, elég is ennyi erről a témáról), sokat ígérgető, semmit sem csináló igazgató, nem képzett személyzet. A feltöltött képek között találtok egy fotót, amin egy víz alatti luk van. Átmérője akkora, hogy öklöm befért, a rács, aminek takarnia kellett volna nem volt odacsavarozva, a lukban olyan erős vákuum, ami egy 12 éves gyereket odaszívott. Brrrr, semmi porcikám nem kívánja azt a szállodát és ha ti bármelyik szállodában ilyent találtok, azonnal jelezzétek a recepción. Tényleg életet menthettek ezzel!

BREATHLESS PUNTA CANA – alapvetően luxus is lehetne és első látásra annak is tűnik. Sajnos a személyzetet nemigazán becsülik meg, nem is képzettek, gyakran cserélődnek, ami a minőség rovására megy. Délelőtt 10 órakor, amikor már nehezen lehet azzal magyarázni, hogy az éjszakai „buli” nyomait még nem tudták eltüntetni, mert korán van, úgy, hogy tudták, hogy jövök, az egyik olyan jakuzziban és körülötte, amit bárki használhat, a következőket találtam: használt óvszerek és csomagolásaik, törött és ép poharak, pezsgősüvegek (bocs, erről nem feltétlenül gondoltam, hogy képet kellene feltöltenem). Nem, köszönöm, nem akarok még egy esélyt adni nekik, ennyi nekem épp elég volt.

RIU BAMBU, NAIBOA, stb – több Riu szálloda van egy hatalmas területen belül, csúszdapark, temérdek medence, óceán part, boltok, éttermek, minden „mi szem s szájnak ingere”. Ételeik alapanyaga nem mindig kielégítő minőségű. Bőven van minden, csak épp néha a mennyiség a minőség rovására megy.

Meglepetés

Végére hagytam egy nagyon kellemes meglepetést, a SECRETS CAP CANA szállodát. Tiszta, rendezett szobák, környezet, segítőkész személyzet, medencés lakosztályok, finom ételek, óceánpart…Mi kellhet még egy szállodától?

Amint azt az elején is írtam, ha bármi olyan szállodát kinéztetek már amelyik nem szerepel ebben a rövid felsorolásban, nyugodtan kérdezzetek, igyekszem amennyire csak tudok minden kérdésre kielégítő választ adni

A képen a következők lehetnek: növény

A képen a következők lehetnek: fa és túra/szabadtéri

Leave your comment